Corniaflodens dal, Toscana

Posted by admin 20/06/2019 0 Comment(s) Kultur och Utflykter,

 

 

 

60 km från hotellet Prategiano i Maremma Toscana: Parken Val di Cornia, i Livorno provinsen, sträcker sig längst kuststräckan som vetter mot ön Elba. Den visar på om den tusenåriga historien om den antika Etruskstaden Populonia, där gruvarbete och metallförädling skedde, jämte Medelhavets vackra naturmiljöerna.

 

Många arkeologiska och naturplatser i Parken gör den till ett värdlig alternativ till traditionella destinationer för turister. Det är en plats där naturen och arkeologi sammansmälter och låter dig upptäcka "Toscana Minore" - småskaliga Toscana!

 

KOMMUNERNA I CORNIADALEN

 

Piombino

 

Piombino, på en udde mot Toscanska skärgården, har både historia och skyddade naturområden som gör den till en av de härligaste och mest fascinerande av Toscanakusten. Etruskanska kvarlämningar har bevarats i Baratti-Populonia Archaeological Park.

 

Piombino, som ett tag styrdes av Napoleons syster Elisa Bonaparte, var ett viktigt centrum under medeltid och renässans. Gamla traditioner och en effektiv modern stad lever idag sida vid sida

 

Costa degli Etruschi Wine Route, passerar här, hemorten för bl.a. Val di Cornia DOC certifierade viner.

 

Det är möjligt att upptäcka och uppleva alla typer av vattensporter här, och landsbygden är fulla av stigar och vägar för promenader, vandring och cykling - varför inte ridning? Det finns även ett stort antal lokala rätter som bör provas med loka produkter och fisk.

 

San Vincenzo

 

Fin vit sant möter koboltblått hav. Skuggiga barrskogar gränsar till stranden med stigar för vandring, ridning och promenader. San Vincenzo kombinerar naturlig skönhet med en välkomnande och bekväm resort - en internationell turistdestination där en härlig semster kan avnjutas hela året.

 

San Vincenzo har varit bebott sedan innan Etruskerna. Idag är det en modern stad som erbjuder de flesta tjänster, boenden och sporter. Staden är känd för sina restauranger som serverar rätter av lokala produkter och gott lokalt vin. Rimigliano Naturreservat med sitt varierande, skyddade landskap, medeltidsbyar, Etruskaska lämningar vid Baratti och Campiglia samt Venturina spas gör San Vincenzo perfekt för ett besök längst Toscans kust.

 

 

Campiglia Marittima

 

Uppe på ett berg med utsikt över havet och landsbygden är Campiglia Marittima en av de finaste bergsbyarna på Etruskanska kusten. Här i hjärtat av Val di Cornia - Corniadalen kan lämningar av Etrukser, Rommare och Medeltiden finnas.

 

Val Fucinaia och San Silvestro Archaeological-Mineral Park (ett fint öppet museum) berättar den fascinerande berättelsen om hur metall har bearbetats från Etruskernas tid till idag. Caldana Hot Springs vid Venturina - som användes redan på  Etruskernas- och Rommartiden - är idag ett välutrustat Spa för mentalt och fysiskt välmående. Costa degli Etruschi Wine Route - hemorten för Val di Cornia DOC- vin, vindlar genom olivlundar, vingårdar och Medelhavets buskterräng - gårdar och producenter av Extra-Virgin olivolja och andra lokala specialiteter. 

 

 

Suvereto

 

Denna fina medeltidsby är från före 1000-talet. Den är full av historia och ligger på berget som ser över Etruskanska kusten och den gröna dalen där floden Cornia flyter fram.

 

Staden har en harmonisk arkitektur med antika murar skyddar de stenlagda gatorna med hitoriska byggnader, imponerande kyrkor och kloster. Ned mot havet växer kastanj, kork och ekskog samt Medelhavets buskterräng. Vinvägen - the Wine Route vindlar genom ett landskap med vinrankor och 100 år gamla olivträd. Området är fullt av jordbrukare, oljekvarnar, vingårdar och semestergårdar där du kan prova på lokala produkter och traditionella rätter.

 

Staden behåller sina antika traditioner genom festivaler som inspireras av hitorien. Tack vare det milda klimatet kan dessa hållas hela året om.

 

 

Sassetta

 

Sassetta är en charmig liten historisk by på den Etruskanska kusten, bland skogar och kastanjer på toppen av en kulle. I det medeltida fortet blir du erinerad om historien, där finns en Romansk dopfunt, 1400-tals målning av Jungfru Maria, en bergskristalls-krusifix från 1500-talet och andra målningar i St Andrews kyrkan. Skogen är full av stigar och vägar för cykling, vandring och ridning. Flera jordbruk erbjuder semesterboende och lokala produkter.I Sassetta är gamla traditioner nedärvda och uppdaterade genom olika evengemang som hålls i byn.  På höstfestivaler vareje år firas Sassettas goda och rika mat.